31 Ekim 2011 Pazartesi

Cunda'da kahvaltı ve kahve


 
   1

Yazın ortasında olsaydık sahil kenarındaki Ayvalık tostçularından herhangi birine oturabilirdik. Maalesef dondurmacı haricinde hepsi kapalıydı. Biz de mecbur bir arka sokağa geçiş yaptık. Benim daha önce de bir kez kahvaltı ettiğim Karadeniz Pastanesi'nde durduk. Direk Girit ya da Cunda kahvaltısı beklemeyin, ama oraya özgü olan lor tatlısı ya da lor peynirini bulabilirsiniz. Kahvaltı tabağında zeytinyağı kekiği de ihmal etmiyorlar. Biz bir de omlet istedik ve sabahın golünü attık. Nedir bir omlet? Sakın öyle demeyin, tereyağı eritilip, hafif kızdırıldıktan sonra kırılan yumurtayı biliyor musunuz? Biz bayıldık. Lor peynirine en çok vişne reçeli yakışıyor, genelde sormuyorlar ama tercihinizden o yönden yana olsun. (1) 

Bir sonraki durak meşhur tarihi Taş Kahve idi. Kahvesini içmiştim ama girip de hiç oyun oynamamıştım. Damla sakızlı kahveyi ait olduğu yerde mutlaka deneyin. İçeride servis yapan ağabey ile sohbet edin, biz kazanamayacağız diye bir ara bayağı korktu. Kahvedeki iki kadın bizdik galiba ama kimse yadırgamadı. Yorulduğunuzda mutlaka durun ve çayını kahvesini tadın. (2)

2


3
3
Ertesi sabah için gördüğümüz bir Girit böreği tabelasının peşine düştük. Bir yere sorunca, bu konuda tek adres var, siz şuraya gidin dediler. Adres: Fysiko, Narlı Bahçe. Sahipleri o kadar şeker insanlar ki. Biz iki kişi üç tabak börek yiyip, tepsileri bitirdik ama hala çok güleryüzlüydüler. Bahçelerinde gerçekten bir nar ağacı var. Çok büyük bir bahçe değil belki ama kendinizi iyi hissediyorsunuz. Cunda'da meyvesuları, şaraplar ve likörler ev yapımıdır. Böreğin yanına çok yakıştığını söyledikleri için biz Erik suyu içtik, gerçekten de çok iyi bir ikili oldular. (3)

4
4
Son kahve durağımız ise Rahmi Koç tarafından yaptırılan yerliler arasında Koç müzesi olarak anılan kafe. Değirmeni rehber alarak çıkabildiğiniz kadar yukarı çıkın. Yalnız bizim gibi rüzgarın çok fazla olduğu bir zamana denk gelirseniz zorlanabilirsiniz. İçinde çok da güzel restore edilmiş bir kütüphane var, biraz vaktiniz olursa Cunda gazeteleri arşivini karıştırabilirsiniz. (4)


Afiyet olsun, hala bayram planınızı yapmadıysanız şiddetle önerilir. Bir sonraki yazı şarapevleri, balıkçılar ve taverna üzerine olacak. Biraz yorgunum şimdi. Beklemenizi rica edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder