17 Mart 2012 Cumartesi

Tiyatro DOT nedir? Karşınızda "Supernova"/Beautiful Burnout..

Beni tanıyanlar bilirler. Fransızların kadınını, Almanların hiçbir şeyini, İngilizlerin her şeyini severim...

Tiyatro Dot; Süha Bilal, Murat Daltaban ve Özlem Daltaban tarafından Beyoğlu'nda Mısır Apartmanı'nın 4.katında kurulan ve İngilizlerin in-yer-face akımı oyunlarını Türkiye'de ilk kez sahneleyen özel tiyatrodur. Peki nedir bu in-yer-face, ya da türkçesi ile suratına tiyatro? 

Bu akım daha çok seyircinin oyuna katılmasını ve seyircinin sahnedeki uçarı müstehcenlik ve şok edici hareketlerden etkilenmesini amaçlar. 1990'lı yıllarda Britanyalı yazarların daha çok şiddet, cinsellik, uyuşturu, cinayet gibi temalar içeren oyunlar yazma isteği ve eğilimine ve bu oyunları kapsayan akıma verilen addır. 


Çarşamba gecesi G-Mall içindeki sahnede Supernova'yı seyrettim. Supernova boks yapmak isteyen bir grup gencin hikayesi. Dot'ta bir oyunu izlemeye gittiğinizde bilmeniz gereken bir kaç şey var. Oturma düzeninde herhangi bir numaralandırma yok, yerden yüksek olan sahnenin üç yanında sandalyeler dizili. Oyuncuların sahneye giriş çıkışları sağınızdan solunuzdan olabilir, hatta yanınıza oturabilirler. Bu kadar yakın, oyunun içinde olduğunuz için geç kalmak gibi bir opsiyonunuz yok, içeri giremezsiniz. Ama bunu bir şey izlemekten çok bir deneyim olarak kabul edin, sizi içine dahil etmeme olasılığı gerçekten çok düşük. 

Supernova'da kadro Cemil Büyükdöğerli, Hakan Kurtaş, Berrak Kuş, Ünal Silver, Pınar Töre, Tuğrul Tülek ve Emre Yetim'den oluşuyor. Neredeyse hepsini televizyon ya da seslerinden tanıyoruz ancak, isimler pek aşina değil bizlere. Boksör olmak isteyen genci oynayan Hakan Kurtaş'ın oyunculuğu Ezgi'nin deyimiyle "idol olacak cinsten.". Ben Dina ve anneye  bayıldım. Sizi en çok sarsan  bir saat on beş dakika boyunca birilerinin karşınızda boks yapıyor olması, hem de konuşarak ve nefes almadan küfrederek. Vücutlarından çıkan teri, ağızlarından fışkıran suları görüyorsunuz, kokuyu almadık biz. Sürekli bir antreman var sahnede, ip atlayan, şınav çeken, ağırlık kaldıran. Arada kareografili sahneler biraz uzun geliyor ama müziğe kaptırıyorsunuz kendinizi. Işığı ve müziği oyunun önemli diğer iki oyuncusu gibi düşünebilirsiniz. 


Ben daha fazla anlatmayayım. Siz şimdi şuradan bilet alın ve kendiniz görün. Haftaiçi bilet fiyatları sanırım daha uygun. 


Dediğim gibi boks sever misiniz bilemem ama deşarj olmak, ve hokkalı bir küfretmek ve gerçekleri haykırmak isterseniz, en azından içinizden, Supernova doğru adres. G-Mall içinde Num-Num ve D&R var, erken gidip yemek yiyerek, ya da kitaplara göz atarak vakit geçirilebilir. 


Keyifli haftasonları..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder