17 Mart 2012 Cumartesi

Rembrandt ve Akranları, yok Çağdaşları..

Tam bir bütün Dutchlar toplandık tablosu. Daha doğrusu insanların önünde fotoğraf çektirmek için sıra oldukları duvar. 22 Şubat- 10 Haziran arasında Rembrandt ve Çağdaşları sergisi Sabancı Müzesi'nde sizleri bekliyor. Ama bugünkü kadar kalabalığı değil tabii ki. Cumartesi günü özellikle çocuklardan dolayı, tam da ideal sergi günü olmayabilir. 
Bu duvar bana teyzemlerin evinin girişini hatırlattı. Orada da bu yaşlarda kız çocuklarının eniştem tarafından çekilmiş sepya portreleri yer alır. Serginin ışıklandırması ve sıralanması en azından gezmek için çok elverişli değildi, yetersiz ışıktan okumakta, ve alanların darlığından kalabalıkta ilerlemekte zorluk çekiyordunuz.

Bazen boyumun kısalığından bir tripota çok ihtiyaç duyuyorum. Gördüğünüz duvar gravür tekniğiyle yapılmış resimlerden oluşuyor. Gravür aslında çoğaltmayı kolaylaştıran bir baskı tekniği.  Baskı yapılacak görüntü ahşap,metal veya taş üzerine çeşitli yöntemler ile alındıktan sonra levha mürekkep ile sıvanır. Levhanın yüzeyi temizlenince mürekkep yalnız çukur yerlerde kalır ve levhanın üzerindeki görüntü baskı uygulanarak kağıda aktarılır.
Bu da Rembrandt'a ait olan Gravür çalışmalarından biri. Bir süre hiç renkli çalışmasını görmeyeceğiz galiba diye düşünsemde,  pano üzerine yapılmış adeta fotoğraf karesi kadar canlı olan resimler sizin beğeninizi kazanacaklar. Rembrandt'a özellikle gravür tekniğinin ustası olarak kabul edildiği ve çok sayıda siyah-beyaz eseri bulunduğu için, buna tekniğini de dahil edersek, neden ışık ve gölgelerin ressamı dendiğini anlayabiliriz. 
Eğer biraz uzun zamanınız varsa mutlaka Rembrandt'ın hayatının anlatıldığı videoya zaman ayırın. Gravür'ün uygulamalı halini de görebilirsiniz. Ve tabii Rembrandt'ın kadınlara düşkünlüğünü..

STOP!!!!!

O istediğini aldı, ya bizler, daha çok yolum var benim, sizi bilemem. Sabır en büyük erdemmiş, küçüle küçüle bedenim  kalbimi ağrıtıyor artık, sığmıyor yerine, o da ben de ağırız, ağrılıyız. 
Gördüğünüz gibi ne yaptıysam, ezilmek hariç tamamını sığdıramadım. Ama konuştuğumuz şey daha garipti. "Şimdi bunun içinde bir milyon tane Ipad vardır". 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder